Cele 5 libertăți fundamentale ale animalelor reprezintă pilonii esențiali în construirea bunăstării acestora. Înainte de a deține un animal, devine imperativ să ne asigurăm că putem asigura îndeplinirea acestor condiții esențiale.

Libertatea de a nu suferi de foame sau sete:

Aceasta implică menținerea unei diete adecvate, atât în ceea ce privește calitatea, cât și cantitatea hranei, pentru a asigura sănătatea și bunăstarea animalului. Alimentația excesivă poate conduce la afecțiuni precum diabetul sau obezitatea, încălcând astfel dreptul animalului de a nu suferi vătămări sau boli.

Libertatea de a trăi fără disconfort:

Această libertate se referă la asigurarea unui mediu optim pentru animale, inclusiv locuri de odihnă, spații pentru mișcare și adăposturi împotriva condițiilor meteorologice adverse precum ploaia, vântul și zăpada.


Libertatea de a nu suferi din cauza durerilor, leziunilor și bolilor:

Această libertate implică menținerea sănătății animalelor, oferind acces la tratamente și intervenții medicale veterinare pentru remedierea problemelor existente sau prevenirea bolilor specifice. Monitorizarea zilnică a stării de sănătate a animalului și consultarea medicului veterinar în cazul apariției schimbărilor sunt imperativul proprietarului responsabil.

Libertatea de a manifesta comportamente normale:
Această libertate vizează facilitarea manifestării comportamentelor normale ale animalelor, oferind spații suficiente pentru întindere, joacă și interacțiune socială cu conspecificii.

Libertatea de a nu suferi de frică sau stres:
Această libertate implică menținerea sănătății mentale a animalului prin evitarea și gestionarea stresului. Este esențial să conștientizăm că stresul poate afecta nu doar starea emoțională a animalului, ci și sănătatea fizică, amplificând afecțiunile existente sau generând altele noi.

Respectarea riguroasă a acestor libertăți reprezintă baza vieți sănătoase și fericite pentru animalele pe care le îngrijim.